temperature and encapsulation intro

 Door: Gemma Smith
 Vertaling: Jan Dankers
 Overgenomen van: TDI-SDI

  Originele Engelse Tekst ?

Er is gewoon zoveel leuks om aan te werken en te verbeteren tijdens het duiken! Het is maar al te gemakkelijk in het enthousiasme om onder water te willen komen om te vergeten dat een groot deel van wat je leven gemakkelijker maakt als een duiker plaatsvindt VOORDAT je zelfs maar aan je eerste afdaling start. Een juiste uitloding is zonder twijfel een van de belangrijkste vereisten voor de competente duiker. Het lijkt helaas ook een van de vereisten die het meest over het hoofd worden gezien. Ik heb een jaar in een van de drukste duikcentra in het Caribisch gebied gewerkt. Het probleem dat steeds weer zijn lelijke kop opsteekt, zowel voor nieuwe en soms zelfs bij ervaren duikers, zijn problemen veroorzaakt door een onljuiste uitloding. Het is simpel te voorkomen als je bereid bent om de tijd te nemen, hoewel het eigenlijk een van de gemakkelijkere aanpassingen is om te doen. Doe dat uitloden goed en het zal zonder twijfel je vaardigheden als duiker met sprongen vooruit brengen.

Waarom is uitloden sowieso zo belangrijk?

Een goede uitloding is echt de solide basis waarop we veilige duikvaardigheden bouwen. Hiermee kunnen we ons basis drijfvermogen netjes regelen. Dit betekent gecontroleerde afdalingen. Het betekent een vloeiende en goed gepositioneerde lichaamspositie tijdens de duik. Het zorgt ook voor een langzame en stabiele opstijging en veiligheidsstop aan het einde van de duik. Juist gewicht betekent minder weerstand, betere trim en normaal een vermindering van het luchtverbruik. Te veel gewicht heeft echter het risico van een snelle afdaling. Dit kan resulteren in masker squeeze, oor barotrauma, of in het dieper gaan dan uw geplande maximale diepte vanwege een te snelle afdaling. Het maakt ook de besturing van het drijfvermogen, het trimmen, veel moeilijker. Een duiker met te veel lood moet meer lucht toevoegen aan zijn trimvest om neutraal te worden, maar dit dwingt hen ook om meer drijfvermogen aanpassingen aan te brengen als de lucht uitzet en inkrimpt met diepteveranderingen. Te weinig lood, aan de andere kant, geeft ook problemen als je niet genoeg gewicht hebt om veilig te stijgen, langzaam opstijgen en je stops uitvoeren wordt dan moeilijk.

Zoals Goldilocks zei over de pap van de Drie Beren in het beroemde kinderverhaal, moet het bepalen van het juiste gewicht 'niet te veel of te weinig, maar precies goed' zijn.

Basistrim3

 

Dus hoe ga ik dit aanpakken vanaf nu?

De eenvoudigste manier om uw uitloding te controleren, is door aan het begin en aan het einde van uw duik een gewichtscontrole uit te voeren.

Het is makkelijk:

  • Eenmaal comfortabel in het water drijvend aan het begin van je duik, zorg je ervoor dat je masker op zijn plaats zit en je ademautomaat in je mond zit. Ga in de verticale stand even inademen. Geen grote teug lucht nodig, gewoon een normale ademhaling.
  • Houd je adem in (Doe dit NOOIT onderwater, om controles zoals deze uit te voeren is veel veiliger aan de oppervlakte).
  • Gebruik je BCD-inflator om alle lucht uit je BCD te dumpen. Zorg ervoor dat u uw inflator goed vasthoudt, dus als u onverwacht snel gaat zinken, kunt u meer lucht toevoegen en weer positief drijfvermogen krijgen.
  • Voor die duikers die droogpak dragen, zet je uitlaatventiel helemaal open en ontlucht je droogpak zo veel mogelijk van lucht.
  • Het algemene idee is dat wanneer u op de juiste manier bent uitgelood, u op ooghoogte aan het oppervlak zweeft terwijl u een normale ademhaling vasthoud.
  • Nu adem je volledig uit. Je zou voorbij ooghoogte moeten zinken en langzaam beginnen te dalen. Hoewel het verleidelijk is, probeer dan weerstand te bieden aan de drang om met je handen te zwaaien of een beetje te zwemmen. Als u dit doet, krijgt u geen echte maatstaf voor het al dan niet correct zijn van het drijfvermogen/gewicht dat u hebt.
  • Keer terug naar de oppervlakte van het water en herhaal de oefening met minder gewicht. Een goed uitgelode duiker moet gewoon in staat zijn om onder water te komen wanneer hij uitademt. Je afdaling moet in controle en stabiel zijn, niet een ongecontroleerde duik naar de diepte.
  • Als je merkt dat je niet kunt afdalen, voeg dan eenvoudig meer gewicht toe in kleine hoeveelheden. Blijf toevoegen totdat u de gewichtscontrole gemakkelijk kunt voltooien.

Doe een gewichtscontrole aan het begin van de duik om ervoor te zorgen dat u de afdaling kunt starten. Vergeet echter niet dat je duikfles tijdens je duik meer drijfvermogen krijgt als je de lucht gebruikt. Perfect utgelood bij de start zal op het einde te weinig gewicht betekenen, dus pas het gewicht een beetje aan. Het doel is om uw veiligheidsstop eenvoudig aan het einde van uw duik te kunnen houden, met weinig of geen lucht in uw trimvest. Denk er ook over na of je een stalen of aluminium duikfles duikt. Terwijl een stalen duikfles een kleine verandering in gewicht zal hebben wanneer er minder lucht in zit, is verandering in gewicht van een aluminium duikfles is iets significanter.

 

Mijn gewicht is nu perfect, dus ik ben klaar, toch?

Nou, niet precies. Goed uitgelood zijn is een zaak van voortdurende een testen, experimenteren en aanpassen. Variatie in duikpak of onderkleding, de grote van de duikfles en configuratie van de duikuitrusting ook de omgeving factoren veranderen denk aan zoutwater of zoetwater? Wat je nodig hebt aan gewicht zal veranderen. Een dikker natpak of meer thermische isolatie onder een droogpak betekent dat je meer gewicht nodig hebt om te zinken. Voor het eerst duiken in zoetwater wanneer u normaal in zoutwater duikt betekent minder gewicht. Zeewater is immers zwaarder dan zoetwater. Het bepalen van een juiste uitloding is een evoluerend proces dat je waarschijnlijk vele keren zult aanpassen en veranderen gedurende je duikleven. Meer duikervaring en meer ontspannen worden als een duiker kan zelfs resulteren in een verandering van gewicht, aangezien uw luchtverbruik met de tijd daalt. Zoals alle vaardigheden die we in onze duiktoolbox hebben, volstaat het niet om ze een keer volledig in te vullen. Herhaling en afstemming zijn nodig om echt capabel en zelfzeker te worden als duikers. Hoewel een eenvoudige gewichtscontrole onnodig elementair lijkt voor de meer ervaren duiker, maakt het deel uit van de solide basis die we voor het eerst als nieuwe duikers hebben geleerd. Het zijn deze beginnersvaardigheden die ervoor zorgen dat geavanceerdere en complexere toevoegingen op den duur worden toegevoegd aan ons duikrepertoire.

Hou je reactie, vraag of opmerking altijd netjes!
Reacties van leden worden direct gepubliceerd.  Reacties van niet leden moeten eerst worden goedgekeurd.


Het plaatsen van reacties en reageren op reacties is voorbehouden aan ingelogde gebruikers.
Als je wilt reageren moet je eerst registreren en inloggen pas daarna kun je reacties plaatsen!

Inloggen

Inloggen bij DUTS

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij