temperature and encapsulation intro

 Door: Jay White
 Vertaling: Jan Dankers
 Overgenomen van: TDI-SDI-ERDI

  Originele Engelse Tekst ?

Er is een gemeenschappelijk thema in de duikwereld. Het is een adagium dat van toepassing is, ongeacht het certificatieniveau.
Dit omvat:

  • De Open Water Duiker cursus, waar nieuwe studenten de basis leren.
  • Gevorderde en specialisatie duik cursussen zoals nitrox, droogpak.
  • Technische duikcursussen zoals Normoxic, Trimix en Grotduiken.

Het adagium? Plan je duik en duik je plan.

Het enige verschil tussen een rifduik van 10 m en de verkenning van een nieuw grotsysteem is:

  • De hoeveelheid detail die hiermee gemoeid is
  • De ernst van de gevolgen om van dat plan af te wijken.

Maar het uitgangspunt is nog steeds hetzelfde: Plan de voortgang van je duik en volg de progressie.

Overwegingen

Voor de duikplanner of supervisor bij een reddings/bergings actie moet het plan veel meer omvatten dan alleen de eigenlijke duik zelf. Gezien de aard van een missie van het Public Safety Dive Team, heeft het tot vijf of meer duikploegleden nodig voor elke duiker in het water. Als supervisor bent u uiteindelijk verantwoordelijk voor ieders veiligheid. Vanwege deze extra verantwoordelijkheid zijn er een aantal vragen die de supervisor zelf moet beantwoorden voordat hij duikers in het water laat gaan.

Waaronder:

  • Wat is het plan?
  • Hoe komen duikers het water in?
  • De duikers zijn in het water. Wat nu?
  • Hoe krijgen we duikers uit het water?
  • Hoe krijgen we een bewusteloze duiker uit het water?
  • Wat is het evacuatieplan?
  • Wat is het back-up evacuatie plan?

Deze informatie helpt u vragen te beantwoorden zoals:

  • Komt er één duiker op een rij of twee?
  • Welke zoekpatronen ga je gebruiken?
  • Welke methoden zorgen ervoor dat hele gebied voldoende worden afgedekt?

 

Al deze dingen maken deel uit van het daadwerkelijke duikplan. Teams zijn over het algemeen erg goed in dit stadium van planning. Hun kennis en teamervaring in lokale omstandigheden helpt hen te weten wat wel en niet zal werken in een bepaalde situatie.

Er zijn veel factoren die van invloed zijn op een goede duikplanning bij een redings/bergings actie. Er is een apart artikel voor nodig om dit goed te kunnen behandelen. Daarom richt de training van Dive Supervisor zich zo sterk op het plannen van duiken.

Zodra je het plan hebt opgesteld en het team weet wat de werkelijke duik zal zijn. De supervisor moet nu zijn planning uitbreiden tot voorbij de eigenlijke duik en rekening houden met andere zaken zoals te water gaan, de site tijdens de duik en uit het water komen.

mpa photo web previewHoe komen duikers het water in?

De eerste vraag lijkt misschien nogal voor de hand liggend. Je kunt niet aan een duik beginnen zonder in het water te komen. Gezien de aard van het werk van het duiken bij een reddings/bergings actie, is het niet ongebruikelijk om op plaatsen te staan waar 'normale' duikers nooit zouden overwegen te water te gaan. De beste toegangspunten zijn niet altijd voor de hand liggend. Het vereist soms een complexe planning om naar de rand van het water te gaan.

Een van de vragen die u kunt stellen:

  • Is het bij een steile helling van de verzamelplaats naar het water beter om de duiker aan de rand van het water aan  te kleden of hem langzaam aan een lijn in volle uitrusting van de oever te laten glijden?
  • Zijn de rotsen te glad om op te staan?
  • Is er een plek voor duikers om hun vinnen aan te doen?
  • Eenmaal bij het water, wat is de beste manier om het water in te gaan?
  • Als het water "icky" is, (smerig of stinkend) moeten duikers dan hun volgelaatsmaskers aan de rand van het water opzetten of al voordat ze in de buurt komen?

 

Er is een reden dat scuba publicaties fantastische foto's tonen van duikers die perfecte, reuzenstappen maken in gin-clear, warm water. Reddings/bergings duikers die in de modder zitten en de standaard openbare veiligheid "kontschuif" in donker water doen, zouden gewoon niet verkopen.

Te water gaan is zelden mooi voor reddings/bergings duikers. Uiterlijk is echter niet het doel. Veiligheid is. Omdat water icky is (zie een volgend artikel voor meer details) moet de duiker zijn volledige volgelaatsmasker op de rand van het water plaatsen of al voordat ze in de buurt komen? Een duiker zou niet in volledige uitrusting moeten 'vliegen' om daarna in volledige duikuitrusting uit te moeten gaan zoeken hoe hij bij het water kan komen. Door de beste toegang tot de locatie en de procedure van tevoren te verkennen, kunt u ervoor zorgen dat uw duikers in het water zijn en in staat zijn om met zo weinig mogelijk inspanning en gevaar te werken.

 descent features 2 plan any dive

De duikers zijn te water. Wat nu?

Alleen omdat het duikplan voor de duiker in het water bekend is, is er nog wel werk aan de winkel. Verdere planning is vereist door de supervisor omdat deze meer te overwegen heeft dan alleen de duiker, zij hebben nog steeds het team aan de bovenkant dat moet worden overwogen. Voorafgaand aan het duiken moeten de vereisten voor de rest van het team worden aangepakt. Dit bevat:

Taak verdeling: Vooral als het duikplan een lijngestuurd zoeken bevat.

Vragen om te beantwoorden zijn onder andere:

  • Waar staat de seinmeester?
  • Is het een veilige plek voor hen om comfortabel van te werken voor een langere tijd?
  • Kunnen ze het zoekpatroon besturen en de duikers volgen vanaf waar ze staan?
  • Als er eenmaal een plek is waar de seinmeesters kunnen werken, welke persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zullen ze dan nodig hebben om hun werk veilig te doen?

 

Reserve / veiligheidsduikers / back-upduikers: ongeacht wat of hoe het team het noemt, de duiker die volledig gekleed zit, voor de duur van de duik om te worden gebruikt om een ​​redding uit te voeren indien nodig, is met zekerheid de slechtste baan op de duikplaats.

Zittend in een zware uitrusting, blootgesteld aan de elementen, tot het (misschien) nodig is. Meestal is hun enige taak om de duik te volgen en alert te blijven. Standby-duikers hebben meestal de warmste of koudste baan. Ze zijn bijna altijd de meest ongemakkelijke persoon op de duikplaats.

Waar moeten de stand-by-duikers vanaf stappen? Idealiter zouden ze dicht bij het water moeten zijn zodat ze snel in actie kunnen komen. Als u echter geconfronteerd wordt met een moeilijk toegangspunt, is dit misschien niet de meest praktische.

Het meest voorkomende probleem is extreem weer. De omstandigheden waarin reddings/bergings teams worden opgeroepen om in te werken variëren van +40 °C tot -25 °C.

Je kunt standby-duikers aan de rand van het water stationeren. Hier kunnen ze snel het water in. Als ze echter lijden aan borderline hypothermie of hitte-uitputting, kunnen ze dan zowel veilig als effectief zijn?

Het is misschien beter om duikers 30 seconden van de rand van het water af te houden, maar beschermd tegen de elementen. Als je dit doet, kan het beter zijn ervoor te zorgen dat de duikers klaar zijn om te handelen als dat nodig is om te handelen.

Denk eraan om jezelf deze vragen te stellen, als je het warm of koud hebt terwijl je toezicht houdt, is de kans groot dat de stand-by duikers warmer of kouder zijn dan jij. Zullen ze nog steeds fysiek in staat zijn om hun taken uit te voeren, indien nodig?

De supervisor: hoe zit het met jou? Voorafgaand aan de duik moet de supervisor een idee hebben waar je naartoe gaat tijdens de duikactie. De supervisor moet zich centraal op de duiklocatie bevinden en moet zich op een locatie bevinden.

Waar u:

  • De duikplaats in de gaten kunt houden
  • Kunt praten met en updates ontvangen van seinmeesters
  • Bewaak en communiceer met stand-by duikers, veiligheidsmedewerkers of andere teamleden

 

Net als bij de plaatsing van de seinmeester, kunt u vooraf plannen en overwegen waar u tijdens de duik zult zijn om ervoor te zorgen dat u de vereiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) bij de hand hebt. De communicatie met de seinmeester uitstellen of bij de waterkant gaan kijken omdat je terug moet naar de truck om een ​​PFD te pakken, kan cruciaal zijn voor de veiligheid en het succes van de missie.

Gebruik je draadloze topside-communicatie? Instrueer personeel over hun locaties voorafgaand aan de duik. Test vervolgens de draagbare radio's om te controleren of de communicatie werkt. Dit kan u veel stress en ergernis besparen.

advanced open water diver 0Hoe krijgen we duikers uit het water?

De duik is klaar, wat nu? Het is niet ongebruikelijk dat de beste plaats om het water in te gaan niet altijd de gemakkelijkste plaats is om uit het water te komen. Weet hoe iemand uit het water kan komen voordat ze er instappen.

Denk aan:

  • Locatie van de site en toegang
  • Waar duikers aan het eind van hun zoekpatroon terechtkomen
  • Is het beter voor duikers om met al hun spullen terug te lopen of om uit hun uitrusting bij het water uit te doen en het apart terug te brengen?

 

Je wilt niet alleen een foutloos duikplan uitvoeren om daarna nog een risico op een ongeval te hebben door de duikplaats te verlaten die complexer of gevaarlijker is dan hij zou moeten zijn.

 

Hoe krijgen we een bewusteloze duiker uit het water?

Hoop op het beste, maar plan het ergste. Zelfs met de beste plannen kunnen problemen nog steeds voorkomen. Als supervisor moet je voorbereid zijn. In het slechtste geval waarbij de duiker niet meer reageert.

Bedenk:

  • Hoe ga je ze op en uit het water halen?
  • Als de stand-bystand de duiker terugbrengt naar de rand van het water, wat dan?

 

Dit plan moet van tevoren worden bedacht en met alle teamleden worden besproken. Als niet gepland, kan zelfs zoiets als een 1,2 m diepe zandbank een groot obstakel zijn als u probeert een 100 kg  duiker naar de verzamelplaats te krijgen. Als hoe dat te doen niet vooraf is ingepland. Het beantwoorden van deze vragen zal ook helpen bij het bepalen van de beste plaats om de noodhulppost op te zetten, zodat het dichtbij is.

Het is essentieel dat deze informatie bekend is bij alle teamleden en is opgenomen in de duikbriefing. Een noodgeval tijdens een duik kan een chaotische en hectische ervaring zijn. Ervoor zorgen dat iedereen het plan kent zal een goed startpunt zijn voor een succesvolle redding.

Als een reddings/bergings duiksteam vaak in dezelfde gebieden of omstandigheden opereerd, stel dan een aantal trainingsdagen in waarop je het redden van duikers kunt oefenen van het water naar de verzamelplaats. Begin met de kleinste duikers om de knikken te berekenen. Werk dan aan het verwijderen van de grootste duikers die je hebt. Duikteam training gaat over meer dan alleen maar duikvaardigheden.

mpa photo2 web previewWat is het evacuatie plan?

Ze zijn boven en eruit, wat nu? Dit is een slecht moment om er achter te komen dat de duiklocatie geen mobiel bereik heeft. Zorg er voorafgaand aan de start van de duik voor dat je een mobiele dekking hebt om indien nodig een ambulance te bellen. Als dat niet het geval is, zoek dan uit wat uw primaire middel voor noodcommunicatie zal zijn in geval van een noodsituatie. Het kan politie-radio, brandradio of een andere methode zijn.

In het geval van een verdrinking is het gebruikelijk dat er grote groepen familieleden en vrienden van het slachtoffer ter plaatse aanwezig zijn. Kleine gebieden kunnen snel overbelast raken. Zorg ervoor dat de toegang tot de duikstek voor voertuigen vrij is voor hulpvoertuigen. De assistentie van een plaatselijke politiemedewerker in uniform kan helpen met dit probleem.

Eindelijk, weet waar je bent. Wat is het adres en / of de locatie waar je de reddings/bergings actie uitvoert? Kunt u een hulpvoertuig naar uw locatie leiden? Schrijf deze aanwijzingen op, zodat u ze in geval van nood niet uit het geheugen hoeft op te diepen.


Wat is het back-up evacuatie plan?

Er komt geen hulp. Wat als er tijdens een duikoperatie een grote ramp plaatsvindt? Een bus vol nonnen en wezen gaat over een klif. Als gevolg hiervan zijn er geen ambulances beschikbaar om u te helpen? Heeft u de middelen om uw eigen duiker naar het ziekenhuis te vervoeren?

Het aangewezen voertuig moet klaar voor vertrek worden opgesteld. De sleutels moeten ergens bekend zijn bij u, de supervisor en degene die de aangewezen bestuurder is. Zorg er bij het opstellen van dit plan voor dat de bestuurder weet waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis zich bevindt en de snelste route om daar te komen.

Je moet er ook voor zorgen dat de bestuurder weet dat als het voertuig niet is uitgerust met blauwe zwaailampen en sirenes, het inschakelen van de alarm knipperlichten het voertuig niet op magische wijze verandert in een ambulance. Ongeacht de alarmlichten moet de bestuurder nog steeds alle verkeerswetten naleven.


"Zie ik eruit als het soort man ...?"

Door jezelf al deze eerdere vragen van tevoren te stellen, zal dit ertoe bijdragen dat je een goed plan hebt om je operatie te starten.

Er is een geweldige scène in The Dark Knight van Christopher Nolan wanneer Heath Ledger's Joker vraagt ​​(lees in je beste Health Ledger-stem) "Zie ik eruit als het soort man met een plan?"

Als je dezelfde vraag zou stellen als het gaat om het uitvoeren van een duikoperatie, wil je dat je team kan antwoorden: "Ja, ja, dat klopt."

Plan

Hou je reactie, vraag of opmerking altijd netjes!
Reacties van leden worden direct gepubliceerd.  Reacties van niet leden moeten eerst worden goedgekeurd.


Het plaatsen van reacties en reageren op reacties is voorbehouden aan ingelogde gebruikers.
Als je wilt reageren moet je eerst registreren en inloggen pas daarna kun je reacties plaatsen!

Inloggen

Inloggen bij DUTS

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij