Duiken in de Noordzee: wrakken op diepte

Duiken op de Noordzee is één van de ultieme duikmogelijkheden in Nederland. Met de vele wrakken uit beide wereldoorlogen en een flinke verzameling recent gezonken schepen is het een waar paradijs voor wrakduikers. Veel van deze wrakken liggen op een diepte van rond of voorbij de 30 meter, flink diep dus. Duiken met decompressiestops is een goede mogelijkheid om langer van deze wrakken te genieten en dieper te kunnen duiken.

Lees verder onder de fotoFoto: Rob AarsenFoto: Rob Aarsen

Wat is decompressieduiken?

Tijdens een duik naar 30 meter zit je met of zonder nitrox al snel aan je nultijd. Het kan dus zijn dat je bij een wrak bent aangekomen en dat laatste stuk achtersteven net niet kunt bekijken. Andere duikers kunnen dat wel; dat komt doordat zij voorbij hun nultijden duiken en decompressiestops inlassen. Je moet goed weten wat je doet, maar duiken met decompressiestops vergroot je mogelijkheden op de Noordzee en in het buitenland. Je kunt langere duiken en dus meer zien.

Wat ga ik leren?

Tijdens deze specialisatie leer je zelfstandig een decompressieduik voor te bereiden en uit te voeren. Ook leer je hoe je een zorgvuldige duikplanning maakt en hoe je volgens deze planning duikt. Ook oefen je met een decoboei en ga je aan de slag met het maken van luchtberekeningen. Dat is erg belangrijk, omdat uit ongevallenregistraties blijkt dat het goed kunnen maken van luchtberekeningen van essentieel belang is. Veel duikongevallen – met name decompressieongevallen – zijn het gevolg van een tekort aan lucht. Je kunt natuurlijk goed uitrekenen waar en hoe lang je je stops moet maken, maar als je geen lucht meer hebt moet je toch echt naar boven.

Cursusprogramma

Tijdens deze specialisatie maak je in twee dagen vier duiken die je volgens een duikplan uitvoert. Het theoretisch gedeelte van deze specialisatie bestaat uit circa één dag. Voor het praktisch gedeelte geldt dat de gekozen duikplaats niet-stromend water is, met een zicht van minimaal 5 meter.

Om deze specialisatie te volgen:

  • Heb je minimaal je 3*-duikbrevet (of Divemaster met ervaring in Nederlands getijdenwater)

Het boek dat bij deze specialisatie hoort is niet alleen handig tijdens je opleiding, het is ook een fijn naslagwerk. Het opleidingsboek 'Decompressieduiken' krijg je bij de opleiding.

Inloggen

Inloggen bij DUTS

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij